top of page
  • Obrázek autoraJiří Zdražil

Současné umění a vyhodnocení aukce Cool ART

Aktualizováno: 26. 4. 2023

Trh se současným uměním je velmi rozmanitý a dynamický. V posledních letech se současné umění těší stále větší oblibě a přitahuje pozornost jak sběratelů, tak úspěšně oslovuje i širokou veřejnost.

Naše společnost dlouhodobě cíleně podporuje současné umění a provozuje vlastní výstavní galerii současného umění v centru Prahy Jakubec Gallery. Toto propojení umožňuje umělcům prezentovat svá díla nejen v našich aukcích, ale i v klasickém galerijním prostředím a získat tak široké publikum.
Na začátku roku jsme se rozhodli dát významný prostor současným a také méně známým umělcům a jejich tvorbě. Myšlenka vyústila v samostatnou aukci Cool Art. Byla to vůbec první online aukce tohoto typu, která v České republice proběhla.

Základní informace v datech: Aukce Cool Art proběhla na webu www.obrazyvaukci.cz ve středu 12. dubna 2023 a měla v nabídce 163 děl od 102 umělců. Podle dostupných údajů lze vyvodit, že aukce byla úspěšná. Bylo prodáno 150 děl od 93 umělců za celkovou sumu 1 228 000 Kč.

Aukce Cool Art nabídla jedinečnou příležitost pro současné umělce, aby zviditelnili svoji tvorbu a oslovili široké spektrum kupců. V aukci byla prezentována různorodá umělecká tvorba, která reflektuje aktuální trendy a nabízí kvalitní zážitek z moderního umění.


Prostřednictvím aukce mají umělci prostor se prosadit a získat zkušenosti s prodejem svých děl a dražitelé mají možnost blíže se současnou tvorbou seznámit a aktivně se trhu současného umění účastnit. A tak právě realizovaná aukce Cool Art nebyla osamocenou akcí, ale, jak věříme, položila základ pravidelným aukcím tohoto typu. Další aukci Cool Art již nyní připravujeme na podzim letošního roku.

Prodej současného umění se dnes řadí mezi největší a nejdynamičtější trhy s uměleckými díly na světě. Sběratelé a investoři se věnují především umělcům, kteří jsou stále aktivní a jejichž díla se pravidelně objevují na výstavách a aukcích.
Ceny děl mohou být velmi vysoké a závisí na mnoha faktorech, jako je popularita umělce, jeho kariérní úspěchy, jeho historický význam, aktuální trendy na trhu a mnoha dalších.
Mezi nejdražší současné světové umělce patří například Jeff Koons, David Hockney, Gerhard Richter nebo Takashi Murakami.

Celkově lze říci, že trh se současným uměním je zajímavý a také investičně velmi perspektivní. Umělci navazují na své slavné předchůdce a zároveň sledují a aplikují nové technologie, nebojí se experimentovat a překračovat zažité hranice umělecké tvorby. A tak, jako po celou historii, jsou pro nás věčnou inspirací a oživením všedních dní.
252 zobrazení0 komentářů
bottom of page