top of page
  • Obrázek autoraJiří Zdražil

Vyvolávací cena v aukci - proč není důvod se obávat

Aktualizováno: 12. 3.


Aukční kladívko
Vyvolávací cena v aukci

 

Pokud máte v plánu prodat svůj obraz v aukci, pravděpodobně Vás zajímá nejen za jakou cenu se prodá, ale také jak se stanoví cena vyvolávací. Naše aukční síň používá nízké vyvolávací ceny a přitom držíme u některých autorů aukční rekordy. U prodávajícího, který s aukcemi nemá zkušenosti, může nízká vyvolávací cena vzbudit obavu, že by mohla snížit celkovou hodnotu obrazu. Nicméně takto stanovená vyvolávací cena je pro aukci velmi zajímavá a výhodná, a to z několika důvodů.


Psychologický efekt nízké vyvolávací ceny

Nízká vyvolávací cena může být pro dražitele velmi lákavá, protože ji vnímají jako příležitost udělat výhodný obchod. Nízká cena přiláká i dražitele, kteří by se jinak aukce nezúčastnili. To pak způsobí zvýšení zájmu a v konečném důsledku zvýšení celkového počtu dražitelů. V tomto kontextu může být nízká vyvolávací cena při aukci výhodnější, protože zvýší konkurenci mezi dražiteli a výsledkem je vyšší dosažená cena. Tento psychologický efekt se nazývá "anchoring bias" a využívá se v mnoha oborech, včetně právě aukčních trhů.


Vyvolávací cena neurčuje skutečnou hodnotu obrazu

Je důležité si uvědomit, že vyvolávací cena neurčuje skutečnou hodnotu obrazu. Skutečná hodnota obrazu je určena mnoha faktory jako je autorství, umělecký styl, stavu, historie a samozřejmě aktuální poptávka na trhu. Vyvolávací cena slouží pouze jako základní cena, od které se začíná s dražbou. Pokud je obraz vyhledávaný a má silnou poptávku, dražitelé se ho budou snažit získat bez ohledu na to, jaká je vyvolávací cena.


Co ovlivňuje výši vyvolávací ceny?

Existuje několik faktorů, které je třeba zvážit při určování vyvolávací ceny. Jedním z hlavních faktorů je tržní hodnota obrazu. Důkladné průzkumy trhu mohou pomoci v určení této částky. Dalším faktorem je stav obrazu. Pokud je obraz ve špatném stavu, může být cena nižší, než kdyby byl v dokonalém stavu. Také je třeba zvážit, zda obraz pochází od slavného umělce a jakou má historii. To stejné platí i u starožitností, hudebních nástrojů a dalších.


Aukce je jedním z nejvýhodnějších a nejbezpečnějších způsobů prodeje umění a cestou, jak získat nejvyšší možnou cenu za svůj obraz. Díky internetové aukci je umělecké dílo prezentováno velmi širokému publiku, což zvyšuje jeho exponovanost a prestiž. Navíc aukční síně poskytují odbornou a profesionální pomoc s určením tržní hodnoty obrazu nebo jiného předmětu určeného k prodeji a na trhu majitele zastoupí a zajistí mu tak bezpečí a anonymitu.





760 zobrazení0 komentářů
bottom of page