top of page
  • Obrázek autoraJiří Zdražil

Jiří Stýblo : "Mám mozek jako takový dvoujádrový procesor, já nic nevymýšlím, všechno mi chodí samo".

Přinášíme Vám další rozhovor s úspěšným autorem Jiřím Stýblem, který prošel naší aukcí současného umění COOl ART. Ve svých dílech propojuje realitu našeho světa s kubisticky pojatou mimo-realitou. Někdy reálný svět pohlcuje ten kubistický a jindy zase naopak. Pro jeho malířský styl se vžil název stýblovský kubismus. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha tuzemských i zahraničních soukromých sbírkách.



Jak vnímáte současnou uměleckou scénu a jaké jsou podle vás klíčové výzvy pro současné umělce?


Současnou uměleckou scénu vnímám hlavně jako neuvěřitelně svobodnou, bez limitů a předsudků, pak už stačí jen talent(hlavně myšlenkový) a máte vyhráno.

Asi největší výzva pro každého umělce je vydržet tu trnitou cestu za svým snem, touhou, posláním. Mít talent je bohužel jen půl cesty k úspěchu.


Jaký je Váš vztah k online aukcím a jak vnímáte význam digitální platformy pro umělce v dnešní době?


Já osobně vnímám online aukce jako dobrý propagační kanál pro svou tvorbu.

Asi nejlepší je



kombinace digitální platformy a klasických výstav, kde vám v prezentaci díla hodně pomůže vaše osobnost, tu v digitálním světě zatím ničím nenahradíte.


Jaké jsou Vaše dlouhodobé cíle a ambice v umělecké kariéře?


Ambice? Malovat, malovat a zase malovat, jaké jiné větší ambice může malíř mít.

To je jako když se mě někdo zeptá, jestli chci být slavný, tak vždy odpovím:

,, Já nechci být slavný, ale potřebuji být slavný“, protože bez určité formy slávy se nemá šanci umělec nějak solidně uživit.


Jaký je Váš názor na to, jak aukce COOL ART přispívají k podpoře a vývoji současného umění?


Každý čin vedoucí k podpoře současného umění je skvělá a chvályhodná věc.

Pořád je tu u nás plno velmi kvalitních a ještě neobjevených umělců a vy jim dáváte šanci se ukázat světu, takže víc takových jako jste vy a vaše COOL ART aukce.


Jakou roli hraje feedback od veřejnosti a kritiky ve vašem profesním růstu jako umělce?


Feedback je složitá věc a musíte se ho naučit přijmout, jak pozitivní, tak i negativní, ale nenechat se jím manipulovat.

To je jako restaurace, která se rozhodne, že už nebude dělat smažený sýr, taky 100x za den uslyší: ,, Proč neděláte smažák?“, ale když vydrží, tak se lidé naučí chodit na něco mnohem úžasnějšího a tak je to i s uměním, musíte vydržet.


Jaké jsou Vaše oblíbené umělecké techniky a materiály a proč je volíte pro tvorbu vašich děl?


Já jsem v malování absolutní samouk, takže jsem už pokazil víc věcí, než si umíte představit. Smíchal jsem nesmíchatelné a namaloval na nenamalovatelné a tak jsem se radši ustálil na oleji a plátně, to mi vyhovuje úplně nejvíc.


Jaké máte plány pro budoucnost ohledně vašeho umění a jaké nové projekty nebo směry zkoumáte?


Momentálně jsem ještě s kamarádem fotografem Jiřím Šneiderem dokončil takový interaktivní umělecko-sociální projekt výstavy PŘÁTELSTVÍ, který běží od 1.4.2024 do 26.5.2024 v Českém Krumlově. Byl to celkem náročný proces tvorby, tak si pak dám chvilku oraz a potom zřejmě výstavu posuneme někam dál. Další výstavu plánuji na rok 2025 v Kolíně .

V budoucnu bych rád uskutečnil výstavu v Mánesu s názvem Zachyceni v čase, na kterou už mám celý projekt, ale to bych potřeboval zastavit čas tak aspoň na 5 let, abych to vše stihl.


Jaké inspirace a myšlenky se skrývají za vaším uměleckým stylem a technikami?


Mám mozek jako takový dvoujádrový procesor, já nic nevymýšlím, všechno mi chodí samo. Přijde mi motiv, velikost, barva, prostě úplně všechno, bez sebemenších odchylek, jen to namaluji. Plno obrazů ani nestíhám namalovat, musel bych se nechat jedině naklonovat.

369 zobrazení0 komentářů
bottom of page