top of page
  • Obrázek autoraJiří Zdražil

Pavel Sequens: " Jsem moc rád, že vidím, jak zájem o současné umění roste, a je to tak správně."

Připravte se na třetí kolo vzrušení! Aukce současného umění COOL ART se vrací v červnu na web a tentokrát Vám přineseme ještě více inspirace a exkluzivních děl.

Maliř se svými obrazy
Pavel Sequens

Nahlédli jsme do zákulisí minulých aukcí a zeptali se účastníků na jejich tvorbu, plány do budoucna a současnou uměleckou scénu. Nechte se strhnout energií a vášní těch, kteří se nebojí sdílet svůj talent se světem.


Malíř Pavel Sequens (1989), rodák z Benešovska, v sobě skrývá fascinaci surrealismem. Kresbě a malbě se věnoval od útlého věku, ale i přes studium grafiky se na čas kreativní tvorbě vzdálil. Teprve v roce 2014 se k ní znovu navrátil a s novou vervou se pustil do olejomalby inspirované Zdzisławem Beksińskim.

Sequensovy obrazy uchvacují temnou atmosférou a hlubokými myšlenkami. Jeho osobitý rukopis, vycházející ze surrealismu, si získal srdce sběratelů a v aukcích se řadí mezi ty nejvyhledávanější.



Jak vnímáte současnou uměleckou scénu a jaké jsou podle vás klíčové výzvy pro současné umělce?


Myslím, že naše současná scéna je na vysoké úrovni a máme zde mnoho umělců, kteří mají co říct

a jsou vidět i na mezinárodní scéně. Současně mám pocit, že se tato scéna pozvolna rozšiřuje

a oslovuje veřejnost čím dál více. Z mého pohledu, jsou klíčové výzvy v současném umění celkem jasné, a tou hlavní je vývoj umělce samotného (což myslím platilo vždy). Je podle mne hodně důležité, aby neustrnul na jednom bodě a dál se vyvíjel ve všech směrech, ať už je to řemeslná či obsahová část díla, práce s publikem atd. Současně s možnostmi, které nám dnešní doba nabízí (soc.sítě a další platformy), je důležité tyto nástroje využívat a přiblížit tak svou práci více lidem,

i když všichni víme, že i toto má své stinné stránky.



Jaký je Váš vztah k online aukcím a jak vnímáte význam digitální platformy pro umělce v dnešní době?


Online aukce jsou z mého pohledu velice užitečné, a to jak pro umělce, tak pro sběratele nebo nadšence do umění. Nejen pro malíře je to svým způsobem částečná forma reklamy, jak představit svou práci širšímu publiku a pro sběratele naopak příležitost, objevovat další umělce, které do té doby neznali. Samotná digitální platforma je určitě důležitá, ale má své limity. V případě obrazů

a soch, je to nemožnost přenést na diváka zážitek z díla. Na obrazovkách monitorů vidíme

v podstatě jen ,,náhled,, konkrétního kousku, ale aby dílo dokázalo člověka oslovit v celém svém potenciálu tak jak bylo záměrem, je nutné jej vidět naživo. Proto jsou z mého pohledu pro online aukce velice přínosné předaukční výstavy a výstavy obecně. Ten rozdíl mezi monitorem a skutečným obrazem je pro diváka opravdu obrovský a mnohdy může znamenat rozdíl mezi zájmem

a nezájmem o dílo.



Jaké jsou Vaše dlouhodobé cíle a ambice v umělecké kariéře?


Nedá se říci, že bych měl nějaké konkrétní cíle. Budu se zase opakovat, ale pro mne je opravdu hodně důležité, abych neustrnul na místě a posouval své hranice dál.  Ať už je to o vývoji techniky, obsahu, o rozšíření povědomí o mé práci nebo více výstavních projektů, vzdělávání, prostě musí se pořád něco dít. Moje cesta se vlastně skládá z postupných menších konkrétních cílů pro nějaké období, a jejich plnění mě posouvá dál a dál.



Jaký je Váš názor na to, jak aukce COOL ART přispívají k podpoře a vývoji současného umění?


Podpora současného umění jakoukoliv formou, je nesmírně důležitá. Jsem moc rád, že vidím, jak zájem o současné umění roste, a je to tak správně. Konkrétně aukce COOL ART může být pro veřejnost zajímavým místem ať už pro objevování ,,nových talentů,, nebo možností nechat se oslovit zajímavými díly, ke kterým by se třeba jinou cestou nedostali.



Jakou roli hraje feedback od veřejnosti a kritiky ve vašem profesním růstu jako umělce?


Pokud je umělec ochoten přijmout konstruktivní kritiku jako nástroj pro růst, tak je to velmi důležité. Já osobně právě konstruktivní kritiku vítám a často i vyhledávám, protože pro mne jsou to příležitosti, jak se nad svou tvorbou zamyslet z jiného pohledu a dál ji rozvíjet. Ale samozřejmě jako opačný pól je důležitý i pozitivní feedback, protože to pro změnu může pro někoho fungovat jako hnací motor kupředu. Každý jsme jiný a každý tyto dva póly vnímáme dle svého.



Jaké jsou Vaše oblíbené umělecké techniky a materiály a proč je volíte pro tvorbu vašich děl?


Mojí technikou se stala vrstvená olejomalba, v drtivé většině na plátno. Olej mi dovoluje do obrazu opakovaně vstupovat a nutnost proschnutí jednotlivých vrstev (a tím i vynucené prostoje) mi poskytují čas nad rozmalovaným obrazem dále přemýšlet a mnohdy původní záměr pozměnit a tak dále. Rád bych se někdy dostal k soše a plastikám, ale zatím 100% mé aktivity věnuji oleji.



Jaké máte plány pro budoucnost ohledně vašeho umění a jaké nové projekty nebo směry zkoumáte?


Plány nemám, nerad plánuji, protože kdykoli je něco naplánováno, téměř vždycky se plány změní. Nicméně aktuálně jsou v přípravných fázích dvě výstavy a další jsou v jednání. Dalo by se tedy říci že bych do budoucna rád více vystavoval, než tomu bylo doteď a především bych rád uspořádal svůj čas tak, abych měl pro malbu více prostoru.Aktuálně se věnuji dvěma cyklům obrazů, což je pro mne také další vývojová část, protože ještě necelé dva roky zpět jsem nikdy nemaloval obrazy, které by na sebe měli cyklickou návaznost a spojovalo je primárně jedno téma. Sám jsem zvědavý, jak se vše bude vyvíjet dále.



Jaké inspirace a myšlenky se skrývají za vaším uměleckým stylem a technikami?


Vždycky mne fascinovalo tajemno, silná atmosféra a lidská psychika. Právě toto jsou tři pilíře,

o které se moje práce a směřování opírá. Postupně se zkoumáním těchto faktorů i já sám dostávám hlouběji a inspirace na mne kouká skoro na každém kroku. I proto se věnuji primárně lidské figuře. Funguje pro mě jako ideální nástroj pro komunikaci i z důvodu, že lidmi jsme všichni obklopeni a lidské chování v různých formách, je nám každému nějak blízké a je pro nás alespoň částečně čitelné.



V příštím článku Vám přineseme rozhovor s dalším umělcem.


TIP: Chcete se také zapojit do aukce COOL ART? Pošlete nám ukázku svých prací na info@obrazyvaukci.cz a do předmětu napište heslo COOL. Pokud Vás vybereme budete mít možnost nabídnout svoji tvorbu více než 15 000 dražitelům a navázat dlouhodobou spolupráci.


404 zobrazení0 komentářů
bottom of page